Bundan yaklaşık 70 yıl önce başlayan bir hikaye…
Doğu Türkistan’dan uzun, meşakkatli ve yer yer acı hikayelerle dolu bir yolculuğun ardından Anadolu’nun bağrına İsmil’e yerleştirilirler Kazak Türkü kardeşlerimiz.
Devletimiz tarafından 1955 yılında İsmil’in doğu kısmında evleri yapılıp, teslim edilip ve tarımla uğraşmaları için de kendilerine belli miktarda toprak verilir.
İsmil’de ilk zamanlar zorlanırlar, İsmil’in kadim halkı tarafından kolay kolay benimsenmezler, “göçmenler” olarak anılırlar. Öyle ki o mahalleye yapılan okul bile “göçmen okulu” olarak anılır. Zaman geçtikçe İsmil’i yurt bilirler. Burada doğanlar İsmil’in sokaklarında koşup oynayarak büyürler.
Yıllar geçtikçe aileler büyür geçim zorlaşır. Bir çoğu dericilikle uğraştığı için İstanbul ile ticari bağ kurarlar. 90’lı yıllarda yavaş yavaş başlayan göç ile de artık İsmil’den çoğunluğu İstanbul olmak üzere, bir kısmı da Avrupa’ya giderler. 2000’li yıllardan bu yana da bir kaç aile kalır İsmil’de.
Kazak Türkleri yaşam şartları nedeniyle birbirleri ile hep dayanışma içerisinde olmuşlardır. İsmil’den gitmişler fakat İsmil’i hiç unutmamışlardır. Vefat edenlerini İsmil mezarlığına defnetmişler, bayramlarda önemli günlerde hep İsmil’i ziyaret etmişlerdir. Fakat, İsmil’de yarım asırdan fazla yaşamalarına rağmen İsmillilerle akrabalık bağı kurmamışlardır. (Belkide kız alıp verilse İsmil’den tamamen göç etmezlerdi kim bilir.) Bunu kendilerine sorduğum zaman “öyle bir katı kuralımız yoktu, neden bilinmez nasip olmadı” diyorlardı.
Ama hep gönüllerinde İsmil sevdası olmuştur. Buna bu zamana kadar tanış olduğum Kazak Türkü dostlarımdan şahit oldum.
Bu niyetle İstanbul’da ikamet eden İsmilli Kazak Türkler’i 2007 yılında bir araya gelip “İsmil Kazak Türkleri Derneği” ni kurmuşlardır. Bazı organizasyonlar düzenleyip bürokrasi ile iyi ilişkiler kurmuşlardır.
İsmil’den göç edenlerin tekrar İsmil’e yerleşmeleri hususunda çalışmalar da yapmışlardır. Bunun sonucunda 2016 yılında yeni neslin İsmil’den kopmaması ve İsmil’i unutmaması adına ” İsmil Kazak Türkleri Konuk Evi” adı altında iki katlı bir misafirhane temeli atarlar. Yapılış süreci her ne kadar uzasa da, dernek yönetimi süreci iyi idare ederek sonuca ulaştırırmıştır.
Geçtiğimiz günlerde Konuk Evinin açılış tarihini 29 Haziran 2024 Cumartesi olarak açıkladılar. Dernek başkanı Sayın Mehmet Alim’le görüşmemize göre, güzel sürpriz bir açılış programı organize ediliyor. Gerçekten başta dernek başkanı Mehmet Alim yönetimindeki, Abdulkayım Timur, Suna Düzenli, Abdulvahab Kılıç, Cennet Bıçakçılar gibi isimleri ve tüm İsmil Kazak Türklerini tebrik etmek gerekir. Azimle sabırla bu işin zor da olsa üstesinden geldiler.
Bu binanın misafirhane dışında bazı farklı kullanım amaçlarının da olacağı söyleniyor. Bunu tabi ki açıldıktan sonra göreceğiz. Fakat öyle veya böyle güzel bir düşünce ile güzel bir bina inşa ettiler. Yarım asır kadar yaşadıkları bir yerde kendi kültürlerine sahip çıkıp yaşatmak ve unutturmamak adına bu çalışmayı yapmaları kendileri adına gurur verici. Bir İsmilli olarak bu konuda kendilerine imrenmemek elde değil. İçimden yüzlerce yıldır yaşadığımız İsmilimizde keşke bizim de böyle toplanıp bir araya gelebileceğimiz bir kültür evimiz olsa öz kültürümüze sahip çıksak demeden geçemiyorum. Belki bir gün…
Rabbim emanetini almazsa 29 Haziran’daki açılışa katılmaya çalışacağım.
Tüm Kazak Türkü kardeşlerimize selam ve sevgilerle…
1986 yılında Konya’nın İsmil Kasabası’nda dünyaya geldi. İlkokulu ve Ortaokulu İsmil Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda okudu. Ardından İsmil Lisesi’ni bitirerek Selçuk Üniversitesi SBMYO Muhasebe Bölümü’ne kaydoldu. Daha sonra Anadolu Üniversitesi AÖF Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne geçti ve buradan mezun oldu. “Ovanın Bereketli Toprağı İsmil” ve “Hatırda Kalanlar İsmil” kitaplarını yayınladı. Evli ve dört çocuk babasıdır.